W ubiegłym sezonie firma Syngenta wprowadziła nowy fungicyd do ochrony warzyw – Scorpion 325 SC. Wielu producentów sprawdziło skuteczność tego środka na własnych plantacjach i potwierdziło wysoką skuteczność nowego preparatu.
Tym, którzy jeszcze go nie znają, przypominamy – środek ten stanowi połączenie technologii Amistar z drugą substancją czynną – difenokonazolem. Połączenie tych dwóch składników daje efekt synergii w postaci działania interwencyjnego oraz zapobiegawczego w stosunku do wielu chorób grzybowych. Scorpion znajduje zastosowanie w zwalczaniu przede wszystkim plamistości liści. Dotychczasowa rejestracja preparatu Scorpion 325 SC, która była wynikiem wzajemnego uznania rejestru środka z Niemiec umożliwiała stosowanie go w uprawach kapustnych – kalafior, kapusta głowiasta, brukselska i włoska, cebulowych – cebula, por, szczypiorek oraz w ochronie marchwi.
Wśród upraw, do których środek zostanie dopuszczony do stosowania znajdują się kolejne warzywa kapustne – brokuł i kapusta pekińska, strączkowe – groch oraz fasola, korzeniowe – seler korzeniowy i liściowy, liściowe – sałata w gruncie, dyniowate – ogórek w gruncie i pod osłonami, psiankowate – papryka i pomidor, zarówno w gruncie, jak i pod osłonami oraz szparagi. Scorpion stosujemy we wszystkich uprawach w uniwersalnej dawce 1 l/ha.